Składniki (4 - 6 porcji):
- ziemniaki 2 kg
- cebula 2- 3 szt.
- szczypiorek - 2 pęczki
- olej
- 1 szklanka pokrojonych bardzo drobno lub zmielonych orzechów orzechów włoskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy, aż zrumieni się.
Kroimy drobno szczypiorek. Orzechy miażdżymy. Możemy do tego użyć tłuczka do mięsa.
Ziemniaki kroimy w plastry. Zalewamy ziemniaki wodą, dodajemy sól, pieprz. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy szczypiorek. Dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Jeśli pozostała woda odcedzamy za pomocą przykrywki. Jeśli trzeba, tłuczemy na gładką masę.
Dodajemy podsmażoną cebulę, orzechy. Mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz