poniedziałek, 3 lutego 2014

Gulasz ziemniaczany z orzechami włoskimi

Wydaje się, że zima to czas, kiedy w kuchni wieje nudą. Jest jednak inaczej. Dziś zajmiemy się ziemniakiem, z którego można zrobić wiele ciekawych rzeczy :-)



Składniki (4 - 6 porcji):

- ziemniaki 2 kg
- cebula 2- 3 szt.
- szczypiorek - 2 pęczki
- olej
- 1 szklanka pokrojonych bardzo drobno lub zmielonych orzechów orzechów włoskich
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy, aż zrumieni się. 

Kroimy drobno szczypiorek. Orzechy miażdżymy. Możemy do tego użyć tłuczka do mięsa.

Ziemniaki kroimy w plastry. Zalewamy ziemniaki wodą, dodajemy sól, pieprz. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy szczypiorek. Dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Jeśli pozostała woda odcedzamy za pomocą przykrywki. Jeśli trzeba, tłuczemy na gładką masę.

Dodajemy podsmażoną cebulę, orzechy. Mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz