poniedziałek, 10 lutego 2014

Wegetariańskie curry z cukinią

Dziś danie z kuchni indyjskiej. Będą smaki ostro - słodkie. :-)



Składniki (4-6 porcji):

- olej kokosowy - 2 łyżki
- cynamon - 2 łyżeczki
- goździki - 3 - 4 szt.
- kilka liści curry
- natka kolendry
- sól
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- czerwona cebula - 1 - 2 szt.
- zielona papryczka chilli (lub czerwona)
- zielona fasolka - 100 - 200 gram
- cukinia - 2 - 3 szt.
- mały kalafior
- świeży groszek - 100 gram (może być z puszki.Wtedy używamy ok. ½ puszki)
- mleczko kokosowe 500 ml
- ryż pełnoziarnisty

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy cynamon i kilka goździków, smażymy kilkadziesiąt sekund.

Dodajemy pokrojoną w łódki cebulę i smażymy do zarumienienia.

Dokładamy nacięte wzdłuż chilli, liście curry, drobno posiekany lub starty imbir, smażymy ok. 1 minuty mieszając, dodać pokrojoną drobno cukinię i fasolkę oraz kalafiora podzielonego na różyczki, podlewamy niewielką ilością wody, gotujemy aż jarzyny zmiękną, lecz pozostaną jędrne.

Dodajemy groszek, wlewamy mleczko kokosowe, zagotowujemy, trzymamy na ogniu 2 - 3 minuty, dodajemy kolendrę, solimy. Mieszamy.

(Można dodać makaron ryżowy, jeśli jest za dużo płynu).

Podajemy z ryżem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz