Cebula to jedno z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Na jej wyjątkowych właściwościach poznano się już 5 tysięcy lat temu.
Cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji. Swe zdrowotne oddziaływanie na organizm cebula zawdzięczna obecności m.in. witaminy C i A, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, olejków eterycznych i związków siarki. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Przeciwskazaniem do spożywania cebuli są m. in. ciężkie choroby wątroby, nerek, zapalenie jelit i niewydolność serca.
Składniki (6 - 8 porcji):
- wywar warzywny - 2 litry
- cebula - 1,4 kg
- natka pietruszki
- marchewka - 3 szt.
- seler - 1 szt.
- pietruszka - 3 szt.
- por
- masło - 6 łyżek
- mąka - 1 łyżka (opcjonalnie)
- ser gruyere lub elementaler - 5 dag (opcjonalnie)
- bagietka
- białe wytrawne wino - 100 ml
- tymianek - 2 łyżki
- liść laurowy - 3 szt.
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
Z marchewki, pietruszki, pora i selera przygotowujemy wywar warzywny.
Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dusimy na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszamy i uważamy, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodajemy tymianek i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
Zwiększamy ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje, wlewamy gorący wywar warzywny.
Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Jeżeli używamy sera, to trzemy go na tarce i posypujemy zupę.
Bagietkę kroimy w kromki. Na patelni rozpuszczamy trochę masła. Rumienimy na nim bagietkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz