Obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Ma również wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Zawiera ponadto dużo białka, a mało skrobi. Kasza jaglana ma sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci. W kaszy jaglanej znajduje się także lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość cholesterolu we krwi.
Składniki (ok. 20 szt.):
- kasza jaglana - 300 gram
- marchewka - 2 szt.
- cebula - 2 szt.
- jabłko - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- len złocisty - ½ szklanki
- sezam - ½ szklanki
- słonecznik łuskany - 1 szklanka
- pestki dyni - ½ szklanki
- kumin
- kozieradka
- kurkuma
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.
Podprażamy na suchej patelni sezam i słonecznik. Uwaga: sezam łatwo się pali i gorzknieje! Podprażony słonecznik, pestki dyni i len miksujemy, aby je nieco rozdrobnić. Możemy również użyć ubijaka do ziemniaka, żeby rozdrobnić trochę nasiona.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Cebulę wraz z marchewką podduszamy w niewielkiej ilości oleju.
Do garnka wrzucamy ugotowaną kaszę, marchewkę i cebulę, dodajemy pestki dyni, len. Porządnie mieszamy.
Obieramy jabłko, wydrążamy gniazda nasienne, miksujemy na papkę. Dodajemy do masy. Podobnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zmiażdżony czosnek, kozieradkę i kumin. Mieszamy. Próbujemy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy ponownie solą i pieprzem. Mieszamy.
Następnie przechodzimy do lepienia kotlecików.
Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Układamy kotleciki na blaszce. Na każdym kotleciku kładzniemy odrobinę masła.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180ºC. Czas pieczenia zależy od preferencji co do chrupkości kotlecików. W trakcie pieczenia można je odwrócić na drugą stronę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz