piątek, 2 maja 2014

Zupa brokułowa

Brokuły to cenne źródło witaminy C - zaledwie 200 gram całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Roślina ta jest zasobna też w sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas) oraz witaminy (m.in.: A, B1, B2, PP). Brokuły są bogate w magnez. Zawierają również selen oraz sulforafan. Mają właściwości terapeutyczne w przypadku anemii (dotyczy to zwłaszcza dzieci i ciężarnych kobiet), hamuje uszkodzenia rdzenia pacierzowego.



Składniki (około 10 porcji):

- marchewka 3 szt.
- seler
- por
- pietruszka 3 szt.
- natka pietruszki
- koperek
- ziemniaki 3 - 4 szt.
- brokuł ok. 500 gram
- pomarańcza 1 szt. (½ pomarańczy kroimy w plasterki, z ½ pomarańczy wyciskamy sok)
- cytryna
- 2 - 3 garści nerkowców
- imbir świeży
- masło
- sól
- pieprz biały mielony
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa 3 łyżeczki
- kmin mielony 2 łyżeczki
- papryka czerwona słodka
- sos sojowy 2 łyżeczki

Przygotowanie:

Marchewkę, seler, pora, ziemniaki kroimy na kawałki. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości.

Brokuły dzielimy na różyczki. Dodajemy do wywaru warzywnego. 

Imbir i nerkowce rozgniatamy w moździerzu. ½ pomarańczy obieramy i kroimy w cząstki. Rozgnieciony imbir, nerkowce i pomarańczę podsmażamy na patelni w 3 łyżkach oliwy ok. 3 minut. Dodajemy do wywaru. 

Siekamy natkę pietruszki i koperek.

Dodajemy sok z cytryny i ½ pomarańczy. 

Przyprawiamy, dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki i koperek, odrobinę masła.

Miksujemy blenderem lub też rozgniatamy ubijakiem do ziemniaków. 

Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy troszkę wody.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz