Składniki (około 10 porcji):
- marchewka 3 szt.
- seler
- por
- pietruszka 3 szt.
- natka pietruszki
- koperek
- ziemniaki 3 - 4 szt.
- brokuł ok. 500 gram
- pomarańcza 1 szt. (½ pomarańczy kroimy w plasterki, z ½ pomarańczy wyciskamy sok)
- cytryna
- 2 - 3 garści nerkowców
- imbir świeży
- masło
- sól
- pieprz biały mielony
- pieprz ziołowy
- gałka muszkatołowa 3 łyżeczki
- kmin mielony 2 łyżeczki
- papryka czerwona słodka
- sos sojowy 2 łyżeczki
Przygotowanie:
Marchewkę, seler, pora, ziemniaki kroimy na kawałki. Zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości.
Brokuły dzielimy na różyczki. Dodajemy do wywaru warzywnego.
Imbir i nerkowce rozgniatamy w moździerzu. ½ pomarańczy obieramy i kroimy w cząstki. Rozgnieciony imbir, nerkowce i pomarańczę podsmażamy na patelni w 3 łyżkach oliwy ok. 3 minut. Dodajemy do wywaru.
Siekamy natkę pietruszki i koperek.
Dodajemy sok z cytryny i ½ pomarańczy.
Przyprawiamy, dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki i koperek, odrobinę masła.
Miksujemy blenderem lub też rozgniatamy ubijakiem do ziemniaków.
Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy troszkę wody.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz