Składniki:
- cukinia 3-4 szt.
- pieczarki 6 szt.
- pomidory (mogą być z puszki lub domowej roboty)
- marchewka
- por
- seler
- pietruszka
- cebula
- czosnek - 1 ząbek
- natka pietruszki
- ziemniaki - kilka sztuk
- pieprz biały
- lubczyk
- cząber
- czubryca zielona
- sól
- papryka słodka mielona
- masło
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, seler, cebulę, czosnek. Kroimy w drobną kostkę marchewkę, pora, seler, pietruszkę, cebulę. czosnek, ziemniaki. Dodajemy do garnka, zalewamy wodą. Stawiamy na ogień.
Obieramy cukinię. Kroimy w drobną kostkę cukinię, pieczarki. Wrzucamy do garnka z włoszczyzną. Dodajemy pomidory wraz z sokiem (jeśli używamy pomidorów w całości - rozdrabniamy je wcześniej). Jeśli potrzeba dolewamy wody. Gotujemy wszystko do miękkości.
Kiedy wszystkie warzywa zmiękną doprawiamy solą, pieprzem,cząbrem, czubrycą, lubczykiem, papryką słodką mieloną. Mieszamy.
Dodajemy trochę masła. Kiedy masło rozpuści się, mieszamy.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz