Składniki (6 - 8 porcji):
- 800 gram czerwonej soczewicy
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 świeże zielone papryczki chilli (jeśli nie lubicie mocno ostrych dań, dodajcie do dania tylko mały kawałeczek papryczki)
- 2 - 4 świeże pomidory (w zimie używam własnoręcznie zrobionych przetworów lub pomidorów z puszki)
- 2 łyżki oleju z ziaren gorczycy lub klarowanego masła lub oleju musztardowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone czerwone papryczki chilli (wersja łagodniejsza - dodaj mniej papryczki)
- 2 łyżeczki nasion kminu
- 2 łyżeczki nasion gorczycy
- kilka suszonych liści curry
- natka kolendry
- sól
- ryż pełnoziarnisty naturalny
Przygotowanie:
1 cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na złocisty kolor. Gotujemy wodę na ryż.
Soczewicę zalewamy wodą. Dodajemy 1 pokrojoną w plasterki cebulę. Gotujemy do miękkości.
Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy kurkumę, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli, starte na tarce pomidory. Całość gotujemy dalej tak długo, aż soczewica częściowo się rozpadnie, a woda wyparuje. Solimy. Zdejmujemy z ognia.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany czosnek, pokruszone papryczki chilli i liście curry, kmin i gorczycę, smażymy mieszając kilkadziesiąt minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka z soczewicą, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Mieszamy po ok. 5 minutach. Dodajemy natkę kolendry, mieszamy. Dekorujemy zrumienioną cebulą. Podajemy z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz