Składniki (porcje: 4-6):
- ziemniaki ok. 1 kg
- sos pomidorowy (może być passata) - 500 ml
- czerwona papryka - 1-2 szt.
- szczypiorek - 1 pęczek
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
- zmielona słodka papryka
- zmielona ostra papryka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy, gotujemy do miękkości. Kiedy ziemniaki ugotują się odcedzamy.
W międzyczasie obieramy paprykę, kroimy w drobną kostkę. Paprykę dusimy w rondelku do miękkości.
Siekamy szczypiorek.
Na patelni (lub w garnuszku) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaczki. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy uduszoną paprykę. Mieszamy. Dodajemy passatę, majeranek, szczypiorek i delikatnie mieszając czekamy, aż sos obklei wszystkie ziemniaczki.
Po połączeniu się wszystkich składników danie jest gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz