niedziela, 31 marca 2019

Madras Paneer

Dziś kolejny przepis kuchni hinduskiej z wykorzystaniem sera paneer.



Składniki:

- ser paneer
- bakłażan - 0,5 szt.
- papryka zielona - 1 szt. (średniej wielkości)
- pomidory - 2 szt.
- cebula 2 szt.
- imbir (wielkości kciuka)
- czosnek - 3 ząbki
- orzechy nerkowca - 1- 2 garści
- woda 
- masło klarowane (lub olej)
- przyprawa (pasta) madras
- goździki - 3 szt.
- kardamon - 3 szt.
- laska cynamonu
- kolendra mielona - 1 łyżeczka
- suszone liście kozieradki
- zmielony kardamon - 0,5 łyżeczki
- sól do smaku 
- śmietanka 30%

Przygotowanie:

Obierz czosnek i imbir. Rozmiażdż w moździerzu. Obierz cebulę, pokrój grubo. Ser paneer pokrój w kostkę albo trójkąty. Paprykę pokrój w paski, pomidory oraz bakłażana w kostkę. 

Na patelni rozgrzej masło klarowane (lub olej). Na rozgrzaną patelnię wrzuć przyprawy. Jak uwolnią aromat, dodaj cebulę. 

Do sosu dodaj paprykę i bakłażana. Wymieszaj. Obniż temperaturę. Dodaj pomidory, wymieszaj.

Dodaj pastę madras, wodę, gotuj do zgęstnienia sosu. Następnie dodaj śmietanki, paneer, sól do smaku, wymieszaj. Gotuj, aż zgęstnieje. Pilnuj, żeby sos nie przywarł do patelni.

Dodaj suszonej kozieradki. Wymieszaj.

Podaj z ryżem lub chlebkiem Naan (przepis możesz znaleźć tu: http://zielonesmaki.blogspot.com/search?q=naan


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz