niedziela, 17 lutego 2019

Gribna Juszka, czyli zupa grzybowa z kaszą gryczaną

Dziś przepis na Gribna Juszka, czyli zupę grzybową z kaszą gryczaną. Coś pysznego :-)






Składniki:

- prawdziwki suszone - 100 g
- prawdziwki świeże - 200 g (jeśli nie posiadamy świeżych, mogą być suszone)
- cebula - 2 szt. (1 w całości)
- liście laurowe - 2 szt.
- kasa gryczana, palona - 4 łyżki
- ziemniaki - 6 szt.
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- marchew - 3 szt.
- śmietana kwaśna - 100 ml
- koperek

Przygotowanie:

Grzyby suszone namocz, zostaw na 1 godzinę, ugotuj na nich wywar, który będzie bazą na zupę. Po ugotowaniu wyjmij grzyby, wywar przedzedź, aby nie było w nim piasku. Ponownie połącz przecedzony wywar z grzybami. 

Dodaj całą cebulę, liście laurowe, kaszę gryczaną i posiekane w kostkę ziemniaki. Dodaj sól i pieprz. Gotuj około 20 minut. Wyjmij z wywaru całą cebulę. 

Na rozgrzanej patelni trzeba roztopić masło klarowane, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Jarzyny dodaj do zupy. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż pokrojone w duże plastry świeże grzyby i dodaj do zupy.

Zupę zagotuj, podaj z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz