niedziela, 16 grudnia 2018

Shahi paneer


Dziś przepis z kuchni indyjskiej. A mianowicie Shahi paneer.





SKŁADNIKI (1 filiżanka = 240 ml):

Pasta z orzechów nerkowca:
  • 6-7 sztuk połamanych orzechów nerkowca 
  • 1/4 filiżanki ciepłej wody
Pasta z cebuli:
  • 1 średnia albo 3/4 filiżanki grubo posiekanej cebuli
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1/2 cala imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziarna zielonego kardamonu
  • 2 goździki
  • 1/4 cala laski cynamonu
  • 1/3 filizanki wody
Przepis na shahi paneer:
  • 200 gram paneer - pokrojony w kostkę albo trójkąty
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie pomidory (albo 1 i 1/4 filiżanki przecieru pomidorowego)
  • Sól do smaku
  • 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego czerwonego chilli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 filiżanka wody
  • przyprawa shahi paneer (lub 1/2 łyżeczki garam masala)
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (Kasoori methi)
  • 5-6 nitek szafranu
  • 3-4 łyżek śmietanki 30% (albo świeża śmietana albo malai lub 3-4 łyżek ubitej śmietany)
  • 1/8 łyżeczki mielonych ziaren zielonego kardamonu
  • 2 łyżki kolendry albo drobno posiekanych liści kolendry

WYKONANIE:

Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca:
  1. Namocz orzechy nerkowca w ciepłej wodzie na co najmniej 15 minut. W międzyczasie przygotuj inne składniki. 
  2. Po 15 minutach przygotuj gładką pastę i odstaw na bok.

Przygotowanie pasty z cebuli:
  1. Umieść wszystkie składniki na patelni. Dodaj wodę, włącz kuchenkę na wysoki ogień.
  2. Doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na średni.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż cebula stanie się miękka i półprzezroczysta. Wyłącz kuchenkę i pozwól ostygnąć.
  4. Po ostygnięciu przygotuj gładką masę za pomocą blendera lub młynka.
  5. Przygotuj pomidory w tym samym młynku.

Przygotowanie shahi paneer:
  1. Podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię dodaj przygotowaną pastę z cebuli.
  2. Gotuj do odparowania oleju, około 4-5 minut.
  3. Następnie dodaj pokrojone pomidory [lub przecier pomidorowy (passata)]. Dobrze wymieszaj i pozwól się im gotować.
  4. Gotuj, aż cała wilgoć wyparuje i olej (lub masło klarowane) zacznie wypływać z boków. Wymieszaj.
  5. Dodaj sól, mielony czarny pieprz, mielone czerwone chilli i zmieloną kolendrę.
  6. Wymieszaj dobrze i gotuj przez 1 minutę.
  7. Dodaj pastę z orzechów nerkowca i wymieszaj.
  8. Od razu dodaj wodę, ponieważ inaczej pasta z orzechów nerkowca zacznie przywierać do patelni.
  9. Wymieszaj dobrze i gotuj na wolnym ogniu przez 4-5 minut.
  10. Następnie dodaj i wymieszaj przyprawę shahi paneer (lub garam masala) i suszone liście kozieradki.
  11. Dodaj pasma szafranu i wymieszaj.
  12. Dodaj kawałki paneer. Wymieszaj dobrze i pozwól mu się gotować przez 2 minuty. W razie potrzeby zmodyfikuj konsystencję sosu.
  13. Dodaj śmietankę. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie wyłącz kuchenkę. 
  14. Dodaj mielony kardamon i posyp posiekaną kolendrą (mieloną).
  15. Wymieszaj dobrze i podaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz