Dziś coś z kuchni hinduskiej: przepis na czosnkowy chlebek Naan.
1 filiżanka = 240 ml
Składniki (1 filiżanka = 240 ml):
DO WYROŚNIĘCIA DROŻDŻY:
- 1/3 filiżanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- (1/2 paczki) albo 1 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
NA CIASTO CZOSNKOWE NAAN:
- 2 i 1/4 filiżanki mąki uniwersalnej (Maida)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli (dla smaku)
- 2 łyżki drobno siekanego lub mielonego czosnku
- 1/3 filiżanki jogurtu naturalnego lub mleka zsiadłego
- Mniej więcej 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy
- masło klarowane (do smażenia)
POSYPKA NA WIERZCH:
- 3-4 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 3-4 łyżki kolendry albo drobno posiekanych liści kolendry
- 1 łyżeczka płatków czerwonego chilli (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki roztopionego masła do posmarowania upieczonego Naan
PRZYGOTOWANIE
WYROŚNIĘCIE DROŻDŻY:
- Podgrzej mleko w mikrofalówce albo na kuchence
- Dodaj cukier i drożdże.
- Wymieszaj raz i pozwól im osiąść przez 10-15 minut lub dopóki nie staną się spienione
- UWAGA: Jeżeli używasz drożdży instant, pomiń ten krok. Dodaj drożdże bezpośrednio do ciasta. Użyj ciepłego mleka, żeby zagnieść ciasto.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Do miski włóż całą uniwersalną mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekany czosnek. Wymieszaj.
- Dodaj spienione mleko, mieszankę drożdżową.Wymieszaj koniuszkami palców.
- Następnie dodaj jogurt i zacznij ugniatać ciasto. Ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i gładkie.
- Możliwe, że nie będzie konieczne dodanie wody podczas zagniatania. To zależy od tego, jak gęsty lub wodnisty jest jogurt.
- Teraz spryskaj 1 łyżeczką oleju.
- Znów zagniataj przez 2-3 minuty albo dopóki ciasto stanie się bardzo gładkie.
- Przykryj ciasto kuchennym ręcznikiem albo plastikowym opakowaniem.
- Odstaw ciasto na 2 godziny albo do momentu wyrośnięcia i podwojenia rozmiaru.
PRZYGOTOWANIE GARLIC NAAN NA KUCHENCE:
- Uderz ciastem w dół i podziel na 10 równych kul.
- Zrób gładką kulę i spłaszcz dłonią.
- Następnie zwiń na 6-calowy owalny lub okrągły kształt.
- Posyp posiekanym czosnkiem, liśćmi kolendry i płatkami chilli.
- Lekko rozwałkuj, klika razy.
- Rozgrzej żelazną tawę lub patelnię na średnim ogniu. Roztop masło klarowane.
- Kiedy patelnia lub tawa jest rozgrzana, połóż rozwałkowany Naan. Smaż kilka sekund, aż zauważysz pojawienie się dużych bąbli.
- Jeśli zauważysz, że dolna strona robi się brązowa, zdejmij patelnię z kuchenki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz