niedziela, 16 grudnia 2018

Garlic Naan


Dziś coś z kuchni hinduskiej: przepis na czosnkowy chlebek Naan.






1 filiżanka = 240 ml

Składniki (1 filiżanka = 240 ml):

DO WYROŚNIĘCIA DROŻDŻY:
  • 1/3 filiżanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • (1/2 paczki) albo 1 i 1/4 łyżeczki aktywnych suchych drożdży

NA CIASTO CZOSNKOWE NAAN:
  • 2 i 1/4 filiżanki mąki uniwersalnej (Maida)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli (dla smaku)
  • 2 łyżki drobno siekanego lub mielonego czosnku
  • 1/3 filiżanki jogurtu naturalnego lub mleka zsiadłego 
  • Mniej więcej 2-3 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • masło klarowane (do smażenia)

POSYPKA NA WIERZCH:
  • 3-4 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 3-4 łyżki kolendry albo drobno posiekanych liści kolendry
  • 1 łyżeczka płatków czerwonego chilli (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki roztopionego masła do posmarowania upieczonego Naan

PRZYGOTOWANIE

WYROŚNIĘCIE DROŻDŻY:
  1. Podgrzej mleko w mikrofalówce albo na kuchence
  2. Dodaj cukier i drożdże.
  3. Wymieszaj raz i pozwól im osiąść przez 10-15 minut lub dopóki nie staną się spienione
  4. UWAGA: Jeżeli używasz drożdży instant, pomiń ten krok. Dodaj drożdże bezpośrednio do ciasta. Użyj ciepłego mleka, żeby zagnieść ciasto.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  1. Do miski włóż całą uniwersalną mąkę, proszek do pieczenia, sól i posiekany czosnek. Wymieszaj.
  2. Dodaj spienione mleko, mieszankę drożdżową.Wymieszaj koniuszkami palców.
  3. Następnie dodaj jogurt i zacznij ugniatać ciasto. Ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i gładkie.
  4. Możliwe, że nie będzie konieczne dodanie wody podczas zagniatania. To zależy od tego, jak gęsty lub wodnisty jest jogurt.
  5. Teraz spryskaj 1 łyżeczką oleju.
  6. Znów zagniataj przez 2-3 minuty albo dopóki ciasto stanie się bardzo gładkie.
  7. Przykryj ciasto kuchennym ręcznikiem albo plastikowym opakowaniem.
  8. Odstaw ciasto na 2 godziny albo do momentu wyrośnięcia i podwojenia rozmiaru.

PRZYGOTOWANIE GARLIC NAAN NA KUCHENCE:
  1. Uderz ciastem w dół i podziel na 10 równych kul.
  2. Zrób gładką kulę i spłaszcz dłonią.
  3. Następnie zwiń na 6-calowy owalny lub okrągły kształt.
  4. Posyp posiekanym czosnkiem, liśćmi kolendry i płatkami chilli.
  5. Lekko rozwałkuj, klika razy.
  6. Rozgrzej żelazną tawę lub patelnię na średnim ogniu. Roztop masło klarowane.
  7. Kiedy patelnia lub tawa jest rozgrzana, połóż rozwałkowany Naan. Smaż kilka sekund, aż zauważysz pojawienie się dużych bąbli. 
  8. Jeśli zauważysz, że dolna strona robi się brązowa, zdejmij patelnię z kuchenki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz