czwartek, 26 marca 2015

Kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Kasza jaglana wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.




Składniki (3-4 porcje):

- kasza jaglana - 1 szklanka
- cebula - 2 szt.
- pomidory z sokiem (jeśli używacie takich z puszki, to potrzebne są 2 szt. Ja użyłam domowej roboty)
- papryka - 1 szt.
- czerwona fasola (1 puszka lub własnoręcznie gotowana ok. 300 gram - w zależności od tego ile czasu posiadacie)
- kukurydza - 1 puszka
- sos sojowy
- sól
- chilli
- oregano
- kmin mielony
- masło klarowane

Przygotowanie:

Jeśli używamy fasoli, którą będziemy gotować, namoczmy ją wieczorem. Następnego dnia odcedzamy namoczoną fasolę, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.

Kaszę jaglaną gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie (według wskazówek na opakowaniu). Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy na sitku zimną wodą.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę.
W międzyczasie wydrążamy paprykę z pestek, kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę i pomidory z sosem dodajemy do cebuli. Dusimy do miękkości.

Kiedy papryka i cebula będą miękkie, sos zgęstnieje, dodajemy kukurydzę, fasolę i kaszę jaglaną. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, chilli, oregano oraz kminem mielonym.

Podajemy.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz