sobota, 7 marca 2015

Gnocchi na rukoli z suszonymi pomidorami

Rukola jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Obfituje w kwas foliowy, jest też w niej także witamina C i karotenoidy, z których najważniejsze - luteina i zeaksantyna, zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych rukola działa bakteriobójczo.




Składniki (2-3 porcje):

- gnocchi - 400 g
- pomidory suszone - 160 g
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 2 szt.
- pomidorki cherry - 500 g
- rukola
- sól
- pieprz cayenne
- oregano
- bazylia
- masło klarowane


Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę zeszklij na małym ogniu.

Dodaj czosnek i pomidorki cherry. Duś przez chwilę.

Pokrój na mniejsze kawałki suszone pomidory. Dodaj do cebuli, czosnku i pomidorków cherry. Kiedy sos zacznie gęstnieć przypraw solą, pieprzem, oregano, bazylią.

Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na talerz nałóż trochę rukoli, następnie porcję makaronu i polej sosem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz