piątek, 30 stycznia 2015

Spaghetti z bazyliowym pesto

Bazylia ma między innymi właściwości: wzmacniające, przeciwzapalne, ściągające, przeciwbólowe, antybakteryjne, pobudzające, relaksujące, przeciwgorączkowe.

Jest również skarbnicą garbników oraz flawonoidów. Bazylia dostarcza sporo witamin A, C i B5.
Zielone listki skrywają sporo cennych substancji mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i potasu.




Składniki (3-4 porcje):

- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- bazylia w doniczce - 2 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- migdały - ok. 50 g
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie.

Oberwane listki bazylii myjemy. Wkładamy do garnuszka. Dodajemy migdały, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz sporo oliwy z oliwek. Blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku.

Po zblendowaniu i doprawieniu podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu. Łączymy z ugotowanym makaronem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz