piątek, 16 stycznia 2015

Chałwa

Nasiona sezamu dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak: żelazo, wapno, cynk, magnez, witamina E, A, B i B12, kwas fitynowy, magnez, kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone, wapno, węglowodany, aminokwasy, przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina).
Nasiona sezamu są również źródłem białka.


Składniki:
- 200 g sezamu łuskanego
- 3 łyżki miodu
- opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji,  migdałów, łyżeczka startej wanilii, kakao lub innych ulubionych składników
- masło (sporo)
Przygotowanie:
Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak. Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) oraz roztopionym masłem blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem. Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz