wtorek, 30 grudnia 2014

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu i niezbędnego dla kobiet w ciąży kwasu foliowego. Soczewica jest także pomocna w leczeniu anemii.




Składniki (22 sztuki):

- soczewica czerwona - 1 opakowanie
- czosnek - 2 ząbki
- bułka tarta
- mąka
- kmin mielony
- lubczyk
- papryka słodka
- sól
- pieprz cayenne
- kurkuma
- masło
- olej

Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy do miękkości w wrzącej, osolonej wodzie. Soczewica gotuje się bardzo szybko, a rozgotowana przypomina breję. Tak ma być ;-). Po ugotowaniu odcedzamy dokładnie na sicie, studzimy.

Czosnek siekamy. Podsmażamy lekko na maśle.

Po wystudzeniu soczewicy dodajemy jajko, bułkę tartą, mąkę, przyprawiamy do smaku. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby smaki dobrze się rozeszły. Mąki, bułki tartej i jajko dodajemy, aby soczewica miała zwartą konsystencję.

Z gotowej masy formujemy niewielkie kotlety. Możemy obtoczyć w bułce tartej (ale niekoniecznie). Smażymy na rozgrzanym oleju.

Nadmiaru tłuszczu z kotlecików możemy pozbyć się za pomocą ręczników papierowych. Usmażone kotleciki umieszczamy na ręczniku kuchennym i delikatnie naciskamy na kotleciki. Zużyte ręczniczki wyrzucamy.

Kotleciki można polać ciepłym sosem, np. pomidorowym. Można podawać np. z surówką, gotowanymi na parze warzywami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz