Dziś przepis w stylu indyjskim. Czyli będzie ostro i prosto ;-).
Składniki (4 - 5 porcji):
- ziemniaki 10 szt.
- cukinia 2 szt.
- kalafior
- zielony groszek
- zielona papryczka chilli 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- kawałek świeżego imbiru
- jogurt naturalny gęsty 4 łyżki
- masło klarowane - ghee
- liście curry
- suszona kolendra (liść)
- ziarna kminu 2 - 3 łyżeczki
- ziarna gorczycy 2 - 3 łyżeczki
- suszone papryczki chilli 1 - 2 łyżeczki
- kurkuma 1 - 2 łyżeczki
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do wody. Gotujemy bardzo krótko. Powinny pozostać półtwarde. Potem będą smażone na patelni w aromatycznym sosie.
Cukinię obieramy, kroimy w kostkę. Dorzucamy do ziemniaków. Gotujemy 4 minuty.
Czosnek i imbir kroimy na mniejsze kawałki. Gnieciemy w moździerzu na jedną masę. Dodajemy kilka kropel wody. Mieszamy.
Zdejmujemy z ognia garnek ziemniakami i cukinią.
Do miski odcedzamy półtwarde jarzyny.
Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy ziarna kminu i gorczycy. Mieszamy. Dodajemy suszone papryczki chilli i kurkumę. Dodajemy pokrojoną poapryczkę chilli.
Wszystko powinno się smażyć niecałą minutę. Mieszamy.
Dodajemy imbir z czosnkiem. Smażymy 30 sekund. Dodajemy lekko połamane listki curry.
Dodajemy ziemniaki i cukinię. Mieszamy. Dodajemy też groszek i kalafiora. Mieszamy. Podlewamy odrobiną wody. Woda powinna na końcu wyparować. Solimy. Dodajemy odrobinę jogurtu. Mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz