Sezon letni w pełni. W związku z tym trzeba korzystać z sezonowych warzyw.
Dziś trochę niestandardowe leczo. Z botwinki. :-)
Składniki (5-6 porcji):
- czerwone ziemniaki - 10 szt.
- czerwona cebula - 1 szt.
- biała cebula - 1 szt.
- czerwona papryka - 2 szt.
- pomidor - 4 szt.
- botwinka - 1 pęczek
- cukinia - 2 szt.
- rzodkiewka - 1 pęczek
- szczypiorek - 1 pęczek
- natka pietruszki
- koperek
- passata
- bazylia
- papryka słodka mielona
- papryka ostra mielona
- pieprz czarny
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ziemniaczki kładziemy trochę masła, aby nie były za suche po upieczeniu. Pieczemy w piekarniku około 20 minut, w temperaturze 200ºC.
Warzywa obieramy, myjemy. Cebulę kroimy: czerwoną w talarki, białą w kostkę. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię w plastry, pomidora w kostkę. Botwinkę drobno siekamy.
Botwinkę chwilkę podgotowujemy. Odcedzamy.
Na patelni zarumieniamy czerwoną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę i rzodkiewkę, przesmażamy.
Następnie dodajemy pomidora i białą cebulę. Podduszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Dodajemy cukinię. Mieszamy. Podduszamy razem 5 minut. Dodajemy botwinkę i posiekany szczypiorek.
W między czasie passatę wlewamy do garnuszka. Dodajemy bazylię. Wlewamy do warzyw. Przyprawiamy czerwoną papryką mieloną (ostrą i słodką) oraz pieprzem.
Dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki. Całość dusimy do miękkości.
Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz