Jarmuż to przede wszystkim bardzo dużo chlorofilu, który ma działanie antyoksydacyjne, posiada bardzo dużo karotenu. Zawiera także mnóstwo witaminy C. Jarmuż jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera również błonnik, magnez, trochę cynku, żelaza i wapnia. Ma w sobie także luteinę.
Składniki (3-4 porcje):
- makaron pełnoziarnisty farfalle (kokardki) 400 gram
- pęczek jarmużu
- suszone pomidory - 1 słoik
- orzechy włoskie
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Jarmuż dokładnie myjemy, liście kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twardą łodygę. Sparzamy na sitku wrzątkiem, odsączamy.
Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Pomidory odcedzamy z oleju, kroimy w paski.
Orzechy prażymy na suchej patelni. Odkładamy na bok.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek, pomidory i jarmuż. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy orzechy. Mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
Makaron wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy jarmuż, pomidory i orzechy. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią. Ponownie mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz