niedziela, 6 lipca 2014

Makaron z jarmużem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

Jarmuż to przede wszystkim bardzo dużo chlorofilu, który ma działanie antyoksydacyjne, posiada bardzo dużo karotenu. Zawiera także mnóstwo witaminy C. Jarmuż jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy E. Zawiera również błonnik, magnez, trochę cynku, żelaza i wapnia. Ma w sobie także luteinę.


Składniki (3-4 porcje):

- makaron pełnoziarnisty farfalle (kokardki) 400 gram
- pęczek jarmużu
- suszone pomidory - 1 słoik
- orzechy włoskie
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie myjemy, liście kroimy na mniejsze kawałki, usuwając twardą łodygę. Sparzamy na sitku wrzątkiem, odsączamy.

Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Pomidory odcedzamy z oleju, kroimy w paski.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Odkładamy na bok.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek, pomidory i jarmuż. Smażymy ok. 2 minut. Dodajemy orzechy. Mieszamy.

Makaron gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Makaron wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy jarmuż, pomidory i orzechy. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią. Ponownie mieszamy.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz