Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera witaminy C, PP i z grupy B oraz wapń i fosfor. Soczewica spożywana w dużych ilościach wzmacnia układ krwionośny - wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.
Składniki (6-8 porcji):
- marchewka - 3 szt.
- pietruszka - 3 szt.
- por
- cebula - 1 szt.
- seler
- natka pietruszki
- natka selera
- czosnek - 3 ząbki
- pomidor
- przecier pomidorowy 400 ml
- soczewica czerwona 400 g
- masło
- sól
- pieprz biały
- kurkuma
- garam masala
- chilli
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, seler obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przyrządzamy wywar warzywny (z 2 litrów wody). Natkę selera i pietruszki siekamy.
Soczewicę płuczemy.
Soczewicę, przecier pomidorowy, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę selera dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do miękkości. Dodajemy kurkumę.
Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i garam masala. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz