czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa pomidorowa z soczewicą

Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera witaminy C, PP i z grupy B oraz wapń i fosfor. Soczewica spożywana w dużych ilościach wzmacnia układ krwionośny - wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny.



Składniki (6-8 porcji):

- marchewka - 3 szt.
- pietruszka - 3 szt.
- por
- cebula - 1 szt.
- seler
- natka pietruszki
- natka selera
- czosnek - 3 ząbki
- pomidor
- przecier pomidorowy 400 ml
- soczewica czerwona 400 g
- masło
- sól
- pieprz biały
- kurkuma
- garam masala
- chilli

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, seler obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przyrządzamy wywar warzywny (z 2 litrów wody). Natkę selera i pietruszki siekamy.

Soczewicę płuczemy.

Soczewicę, przecier pomidorowy,  pokrojonego pomidora i posiekaną natkę selera dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do miękkości. Dodajemy kurkumę.

Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i garam masala. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz