Składniki (3-4 porcje):
- makaron pełnoziarnisty spaghetti (lub inny ulubiony)
- 1 duży pęczek natki pietruszki, razem z łodyżkami
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 gram lekko podprażonych migdałów
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie).
Przygotowujemy pesto. Siekamy drobno pietruszkę, wraz z łodyżkami, migdały kruszymy na mniejsze kawałki, skórkę z cytyrny ścieramy na tarce. Do pietruszki, migdałów, skórki cytryny dodajemy sok z cytryny, posiekany czosnek, 100 ml oliwy z oliwek. Blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Odcedzamy makaron. Wkładamy go z powrotem do garnka, dodajemy pesto. Mieszamy i podajemy :-).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz