sobota, 5 kwietnia 2014

Spaghetti z pesto z natki pietruszki

Często większość zapomina, że pesto można zrobić nie tylko z bazylii - równie dobre jest lubczyku, kopru czy natki pietruszki. Wystarczy pęczek pietruszki, migdały, cytryna, oliwa z oliwek, czosnek i sprawny blender. Pesto można zjeść z makaronem, na grzance lub też z młodymi szparagami. :-)



Składniki (3-4 porcje):

- makaron pełnoziarnisty spaghetti (lub inny ulubiony)
- 1 duży pęczek natki pietruszki, razem z łodyżkami
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 gram lekko podprażonych migdałów
- skórka otarta z połowy cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku 
- sól morska
- czarny pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente (w osolonej wodzie).

Przygotowujemy pesto. Siekamy drobno pietruszkę, wraz z łodyżkami, migdały kruszymy na mniejsze kawałki, skórkę z cytyrny ścieramy na tarce. Do pietruszki, migdałów, skórki cytryny dodajemy sok z cytryny, posiekany czosnek, 100 ml oliwy z oliwek. Blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 

Odcedzamy makaron. Wkładamy go z powrotem do garnka, dodajemy pesto. Mieszamy i podajemy :-).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz