czwartek, 27 marca 2014

Kotleciki gryczane

Że kasza gryczana jest zdrowa, każdy wie, choć nie każdy lubi. Dziś kasza wystąpi w swej nowej odsłonie. A mianowicie w postaci kotlecików gryczanych.


Składniki (na 14 szt.):

- kasza gryczana 200 - 250 gram
- jajko 2 szt.
- mąka (ok. 3-4 łyżek)
- sól
- pieprz
- masło
- olej rzepakowy

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy do miękkości w wrzącej, ugotowanej wodzie. Kiedy kasza będzie miękka, odcedzamy. Dodajemy masło, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy kasza będzie chłodna, dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki. 

Smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu możemy kotleciki zapiec przez kilka minut w piekarniku w temperaturze 180ºC.

Podajemy z warzywami gotowanymi na parze, surówką lub czym tylko zechcecie :-).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz