Składniki (4 - 6 porcji):
- papryczka chilli (może być suszona)
- makaron ryżowy (200 g)
- mleczko kokosowe (400 ml)
- limonka - 1 szt.
- czerwona pasta curry - 3 łyżki
- pędy bambusa
- grzyby (mogą być suszone) - 20 - 25 g
- kolendra
- masło
- wywar warzywny 1,5 l (marchewka - 2 szt., seler - 2 szt., pietruszka - 2 szt., cebula - 1 szt., por - 1 szt.)
Przygotowanie:
Gotujemy grzyby. Kiedy wystygną kroimy.
Przyrządzamy wywar warzywny (z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, pora). Warzywa na wywar kroimy w kostkę. Dodajemy pędy bambusa. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, ściągamy garnek z ognia. Miksujemy.
W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe. Dodajemy 3 łyżki pasty curry. Gotujemy 1 - 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy do zmiksowanego wywaru warzywnego mleczko kokosowe z pastą curry, dodajemy pokrojone, ugotowane grzyby. Gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy trochę masła, sok z limonki, natkę kolendry, odrobinę papryczki chilli. Mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy (wedle wskazówek na opakowaniu. Przeważnie wrzucamy makaron ryżowy na wrzącą, osoloną wodę, przykrywamy garnek pokrywką, ściągamy z ognia, odstawiamy na ok. 3 minuty).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz