piątek, 20 grudnia 2013

Zupa tajska

Jest wiele wariacji zupy tajskiej. Moja jest oczywiście wegetariańska ;-). Przepis jest prosty. Zupa smakuje nieziemsko.



Składniki (4 - 6 porcji):

- papryczka chilli (może być suszona)
- makaron ryżowy (200 g)
- mleczko kokosowe (400 ml)
- limonka - 1 szt.
- czerwona pasta curry - 3 łyżki
- pędy bambusa
- grzyby (mogą być suszone) - 20 - 25 g
- kolendra
- masło
- wywar warzywny 1,5 l (marchewka - 2 szt., seler - 2 szt., pietruszka - 2 szt., cebula - 1 szt., por - 1 szt.)

Przygotowanie:

Gotujemy grzyby. Kiedy wystygną kroimy.

Przyrządzamy wywar warzywny (z marchewki, selera, pietruszki, cebuli, pora). Warzywa na wywar kroimy w kostkę. Dodajemy pędy bambusa. Gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, ściągamy garnek z ognia. Miksujemy.

W rondelku podgrzewamy mleczko kokosowe. Dodajemy 3 łyżki pasty curry. Gotujemy 1 - 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy do zmiksowanego wywaru warzywnego mleczko kokosowe z pastą curry, dodajemy pokrojone, ugotowane grzyby. Gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy trochę masła, sok z limonki, natkę kolendry, odrobinę papryczki chilli. Mieszamy.

W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy (wedle wskazówek na opakowaniu. Przeważnie wrzucamy makaron ryżowy na wrzącą, osoloną wodę, przykrywamy garnek pokrywką, ściągamy z ognia, odstawiamy na ok. 3 minuty).


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz