Składniki:
- 2 jajka
- ¼ szklanki cukru trzcinowego (w wersji słodkiej - 1 szklanka cukru)
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 - 2 garści rodzynek
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu (płaskie)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mleka koziego
- soda
- margaryna
Przygotowanie:
Jajka, cukier, powidła śliwkowe, kakao, rodzynki, cynamon, przyprawę do piernika wsypujemy do makutry. Wszystkie składniki ucieramy na jednolitą masę.
Następnie dodajemu porcjami 2 szklanki mąki i 1 szklankę mleka. Dalej ucieramy.
Na końcu dodajemy stopioną, ciepłą margarynę. Ukręcamy dopóki masa nie połączy się z margaryną. Po połączeniu się z masą dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sody (przy dużej ilości bakalii zwiększamy ilość sody ½ - 1 łyżeczki).
Przygotowaną masę wlewamy do formy lub prodiża. Pieczemy ok. 50 minut, w temepraturze 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli po nakłuciu będzie suchy to znaczy, że Murzynek jest upieczony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz