niedziela, 1 listopada 2020

Paneer Tikka Masala

Dziś kolejny przepis na hinduskie danie Paneer Tikka Masala. 





Składniki:

Paneer Tikka


  • 250 g paneer

  • 3 łyżki jogurtu (najlepiej zawieszonego twarogu lub gęstego twarogu)

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • ½ łyżeczki garam masala

  • ½ łyżeczki mielonej papryki 

  • ¼ łyżeczki mielonego czerwonego chili (lub do smaku)

  • sól dla smaku


Składniki:

Masala / Curry


  • 1 duża cebula grubo posiekana

  • 3-4 średnie pomidory grubo posiekane (lub pomidory krojone w puszce)

  • 1/2 łyżeczki kminu

  • 1 laska cynamonu

  • 3-4 ząbki czosnku zmiażdżone

  • 1/2 cala imbiru pokroić na małe kawałki

  • 1,5 łyżeczki mielonego curry 

  • 2 łyżki śmietanki 30%

  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry (i trochę więcej do dekoracji)

  • 1 szklanka wody lub w razie potrzeby

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • sól dla smaku


Przygotowanie:

Paneer Tikka


Pokrój paneer na małe kostki, dodaj posiekany imbir, czosnek, mieloną kolendrę, garam masala, mieloną paprykę, sól i czerwone chili.

Dodaj jogurt i mieszaj, aż wszystkie kawałki paneer będą dobrze pokryte przyprawami i jogurtem.

Przykryj i trzymaj marynowany paneer w lodówce przez 30-40 minut.

Przygotowanie:

Masala / Curry


Podgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju na patelni. Po podgrzaniu dodaj laskę cynamonu i kmin.

Gdy nasiona pękną, dodaj posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku i posiekany imbir. Smaż, aż cebula zmieni kolor na złoty brąz.

Po zakończeniu smażenia cebuli dodaj pomidory, curry i wymieszaj. Dodaj także sól.

Gotuj pomidory na średnim ogniu, aż będą miękkie, około 6-7 minut. 

Po ugotowaniu mieszanki wyłącz kuchenkę i pozwól mu nieco ostygnąć. Wlej mieszaninę do blendera i zblenduj. Odłóż na bok.


Przypiecz marynowane paneer z obu stron na złoty kolor. Jeśli posiadasz piekarnik z funkcją grilla, możesz marynowany paneer przypiec w piekarniku przez kilka minut.


Wlej puree masala do woka / kadhai i dodaj do niego wodę. Wymieszaj i dodaj śmietanę i posiekane liście kolendry.

Przykryj i gotuj przez 4-5 minut na średnim ogniu.


Dodaj upieczone kawałki paneer, gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

Wyłącz kuchenkę i udekoruj posiekanymi liśćmi kolendry i śmietaną.


Podawaj na gorąco z chlebkiem naan lub dowolnym wybranym chlebem.


Wskazówki:

Użyj 1/2 łyżeczki mielonej papryki w curry, aby uzyskać głęboki czerwony / pomarańczowy kolor. Użyłam papryki zmielonej podczas marynowania paneer, ale zapomniałam dodać curry.


W przypadku wersji wegańskiej możesz pominąć masło i śmietanę i użyć tofu zamiast paneer.


Ilość masła i śmietanki w recepturze zależy od Twojego smaku i preferencji. Oryginalny przepis zawierał dodatkową łyżkę masła, której nie dodałam.


Paneer najlepiej jest grillować, więc na wypadek, gdybyś użyła grilla do zrobienia tikki.

Możesz też skropić około 1/2 łyżeczki soku z cytryny curry po zakończeniu.

Jeśli chcesz, możesz odcedzić puree przed ponownym włożeniem na patelnię. Dzięki temu curry będzie całkowicie gładkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz