Składniki:
Kadali Masala:
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- suszone płatki chilli
- 4 szt. ziaren zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 3 ząbki czosnku
Kadai Paneer:
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 zielone chilli (pokrojone)
- 2 łyżeczki pasty z imbiru i czosnku
- 3 - 4 średnie pomidory (drobno pokrojone) lub 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 3/4 łyżeczki kashmiri red chilli (mielone)
- kawałek imbiru - wielkości kciuka (starty)
- 1/2 kubeczka wody (120 ml)
- śmietanka 30%
- sól
- 1 duża, zielona papryka
- ok. 220 gram ser paneer
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki
- liście kolendry (do przybrania)
Przygotowanie:
Kadai Masala:
1. W małym garnuszku upraż przyprawy (dla Kadai Masala) przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu, aż uwolnią aromatyczny zapach. Dodaj więcej chilli, jeśli chcesz, żeby potrawa była bardziej ostra.
2. Ściągnij z ognia garnuszek, przełóż przyprawy do miseczki.
3. Odstaw przyprawy do wystygnięcia. Następnie zblenduj.
Kadai Paneer:
1. W garnuszku, na średnim ogniu, rozpuść masło z olejem.
2. Dodaj pokrojoną grubo cebulę i podsmaż przez 3 minut, aż stanie się miękka.
3. Dodaj pokrojone pomidory (lub z puszki). Wymieszaj i gotuj około 6 minut aż pomidory będą miękkie.
4. Dodaj przyprawy z miseczki. Dodaj garam masala, kashmiri mielone czerwone chilli.
5. Dodaj imbir. Smaż i gotuj przez 30 sekund.
6. Dodaj trochę wody, smaż dalej.
7. Dodaj śmietankę, sól, wymieszaj. Gotuj przez minutę.
8. Dodaj paneer i paprykę, wymieszaj. Przykryj garnuszek i gotuj około 5-6 minut na średnim ogniu dopóki papryka nie zmięknie.
9. Dodaj suszone liście kozieradki. Wymieszaj.
10. Przybierz świeżą kolendrą (opcjonalnie). Podawaj z chlebkiem Naan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz