poniedziałek, 7 września 2020

Kadai Paneer

Dziś przepis na hinduskie danie Kadai Paneer.







Składniki:

Kadali Masala:
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- suszone płatki chilli
- 4 szt. ziaren zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 3 ząbki czosnku

Kadai Paneer:
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 zielone chilli (pokrojone)
- 2 łyżeczki pasty z imbiru i czosnku
- 3 - 4 średnie pomidory (drobno pokrojone) lub 1 puszka pokrojonych pomidorów 
- 1/4 łyżeczki garam masala
- 3/4 łyżeczki kashmiri red chilli (mielone)
- kawałek imbiru - wielkości kciuka (starty)
- 1/2 kubeczka wody (120 ml)
- śmietanka 30%
- sól
- 1 duża, zielona papryka
- ok. 220 gram ser paneer 
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki
- liście kolendry (do przybrania)


Przygotowanie:

Kadai Masala:

1. W małym garnuszku upraż przyprawy (dla Kadai Masala) przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu, aż uwolnią aromatyczny zapach. Dodaj więcej chilli, jeśli chcesz, żeby potrawa była bardziej ostra.

2. Ściągnij z ognia garnuszek, przełóż przyprawy do miseczki.

3. Odstaw przyprawy do wystygnięcia. Następnie zblenduj.


Kadai Paneer:


1. W garnuszku, na średnim ogniu, rozpuść masło z olejem. 

2. Dodaj pokrojoną grubo cebulę i podsmaż przez 3 minut, aż stanie się miękka.

3. Dodaj pokrojone pomidory (lub z puszki). Wymieszaj i gotuj około 6 minut aż pomidory będą miękkie.

4. Dodaj przyprawy z miseczki. Dodaj garam masala, kashmiri mielone czerwone chilli.

5. Dodaj imbir. Smaż i gotuj przez 30 sekund.

6. Dodaj trochę wody, smaż dalej.

7. Dodaj śmietankę, sól, wymieszaj. Gotuj przez minutę.

8. Dodaj paneer i paprykę, wymieszaj. Przykryj garnuszek i gotuj około 5-6 minut na średnim ogniu dopóki papryka nie zmięknie. 

9. Dodaj suszone liście kozieradki. Wymieszaj.

10. Przybierz świeżą kolendrą (opcjonalnie). Podawaj z chlebkiem Naan.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz