wtorek, 30 czerwca 2015

Zupa fasolowa z orzechami włoskimi

Orzechy są źródłem steroli roślinnych, głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL. Orzechy włoskie w porównaniu z innymi orzechami zawierają znaczne większe ilości kwasów tłuszczowych omega 3.

Orzechy włoskie są bardzo dobrym źródłem manganu, miedzi oraz minerałów, które są odpowiedzialne za antyoksydacyjną obronę organizmu.

Mają łagodne działanie przeczyszczające. Pomagają poprawić metabolizm organizmu.



Składniki (5 porcji):

- mąka - 1 - 2 łyżki
- fasola biała (lub czerwona) - ok. 150 gram
- orzechy włoskie - 100 gram
- cebula - 1 szt.
- natka pietruszki
- włoszczyzna
- kminek
- masło klarowane
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Fasolę namaczamy dzień wcześniej. Następnie gotujemy do miękkości. Z włoszczyzny przygotowujemy wywar warzywny (około 1 litra). Orzechy drobno siekamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę.

Kiedy fasola jest miękka zdejmujemy garnek z ognia.

Na patelni roztapiamy masło klarowane. Szklimy (nie rumienimy) pokrojoną w kostkę cebulę.

Wsypujemy na patelnię mniej więcej 1 - 2 łyżki mąki. Musimy zrobić coś w rodzaju zasmażki. Około 1 minuty trzeba to wszystko razem traktować.

Zdejmujemy z ognia patelnię.

Aby nie zrobiły się grudni wlewamy nieco płynu z garnka i cały czas mieszamy. Całość przelewamy do garnka cały czas mieszając.

Z powrotem stawiamy garnek na ogniu. Zawartość garnka powinna się zagotować. Po zagotowaniu przez kolejne około 3 minuty gotujemy.

Dodajemy orzechy włoskie oraz posiekaną natkę pietruszki. Natkę pietruszki dodajemy na końcu, aby nie straciła swoich wartości. Przyprawiamy solą, kminkiem oraz pieprzem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz