O właściwościach szpinaku już wspominałam. Więc może od razu zabierzmy się do dzieła :-)
Dziś będzie makaron z szpinakiem i pomidorkami cherry.
Składniki (3-4 porcje):
- makaron pełnoziarnisty penne
- szpinak świeży - 250 g
- masło klarowane
- pomidorki cherry - 250 g
- oliwa z oliwek
- czosnek
- oregano
- sól morska
- pieprz cayenne
- opcjonalnie parmezan - max. 200 g
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na maśle.
Świeży, umyty szpinak podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem, dość krótko, aby szpinak pozostał zielony. Nie kroimy szpinaku, używamy całych listków.
Szpinak mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na sitko do odsączenia.
W garnku gotujemy osoloną wodę.
Pomidorki cherry kroimy na pół.
Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Smażymy na niej pomidorki cherry. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy krótko, aby się nie rozpadły.
Następnie pomidorki przekładamy na sitko do szpinaku.
Do gotującej się, osolonej wody wkładamy makaron i gotujemy go al'dente.
Odcedzamy makaron. Wkładamy go z powrotem do garnka, dodajemy pomidorki ze szpiankiem. wszystko ze sobą mieszamy, dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz mieszamy.
Przekładamy na talerz.
Danie możemy podać parmezanem (startym lub pokrojonym w cienkie, małe plasterki).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz