sobota, 13 czerwca 2015

Makaron ze szpinakiem

O właściwościach szpinaku już wspominałam. Więc może od razu zabierzmy się do dzieła :-)
Dziś będzie makaron z szpinakiem i pomidorkami cherry.





Składniki (3-4 porcje):

- makaron pełnoziarnisty penne
- szpinak świeży - 250 g
- masło klarowane
- pomidorki cherry - 250 g
- oliwa z oliwek
- czosnek
- oregano
- sól morska
- pieprz cayenne
- opcjonalnie parmezan - max. 200 g

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na maśle.

Świeży, umyty szpinak podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem, dość krótko, aby szpinak pozostał zielony. Nie kroimy szpinaku, używamy całych listków.

Szpinak mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na sitko do odsączenia.

W garnku gotujemy osoloną wodę.

Pomidorki cherry kroimy na pół.

Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Smażymy na niej pomidorki cherry. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy krótko, aby się nie rozpadły.

Następnie pomidorki przekładamy na sitko do szpinaku.

Do gotującej się, osolonej wody wkładamy makaron i gotujemy go al'dente.

Odcedzamy makaron. Wkładamy go z powrotem do garnka, dodajemy pomidorki ze szpiankiem. wszystko ze sobą mieszamy, dolewamy oliwę z oliwek i jeszcze raz mieszamy.

Przekładamy na talerz.

Danie możemy podać parmezanem (startym lub pokrojonym w cienkie, małe plasterki).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz