Kasza jaglana obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę. Posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto. Kasza jaglana ma wysoki poziom białka i węglowodanów w złożonej postaci. Zawiera mało skrobi, jest lekkostrawna, nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku. Ma sporo krzemu.
Składniki (21 szt.):
- ziemniaki 1 kg
- kasza jaglana 2 szklanki
- cebula 1 szt.
- papryka zielona 2 szt.
- pieczarki 10 szt.
- bakłażan 1 szt.
- lubczyk
- sól
- pieprz cayenne
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę, smażymy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie.
Kaszę jaglaną gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, tłuczemy. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz smażoną cebulę. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, lubczykiem. Mieszamy.
Formujemy kotleciki. Smażymy na złoty kolor.
Z papryki usuwamy gniazda, bakłażana obieramy, pieczarki oczyszczamy. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Dusimy do miękkości. Przyprawiamy do smaku.
Podajemy z kotlecikami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz