czwartek, 4 września 2014

Chlebek Naan

 Chlebek Naan zyskuje niesamowity aromat dzięki posmarowaniu go oliwą lub roztopionym masłem. Można go też posypać np. czarnuszką, czubrycą, posiekanym czosnkiem.


Składniki (6 sztuk):

- mąka pszenna - 500 gram
- szczypta soli
- drożdże - 30 gram
- jajko - 1 szt.
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- mleko kozie - 120 ml
- masło roztopione - 6 łyżek
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- czosnek

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy. Ma być letnie. Drożdże mieszamy z mlekiem. Odstawiamy na 15 minut. 

Mieszankę tą mieszamy z mąką, oliwą z oliwek, jogurtem i jajkiem. Dodajemy trochę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste. Jeśli będzie zbyt suche można dodać odrobinę wody lub mleka, jeśli klei się do rąk - dodajemy trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo do podwojenia objętości.

Blaszki do pieczenia smarujemy tłuszczem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC wraz z blaszką do pieczenia.

Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm o kształcie kropli lub owalu. 

Układamy na rozgrzanej blaszce i pieczemy około 4 minut. 

Po upieczeniu posypujemy posiekanym czosnkiem i smarujemy roztopionym masłem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz