Chlebek Naan zyskuje niesamowity aromat dzięki posmarowaniu go oliwą lub roztopionym masłem. Można go też posypać np. czarnuszką, czubrycą, posiekanym czosnkiem.
Składniki (6 sztuk):
- mąka pszenna - 500 gram
- szczypta soli
- drożdże - 30 gram
- jajko - 1 szt.
- jogurt naturalny - 4 łyżki
- mleko kozie - 120 ml
- masło roztopione - 6 łyżek
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- czosnek
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Ma być letnie. Drożdże mieszamy z mlekiem. Odstawiamy na 15 minut.
Mieszankę tą mieszamy z mąką, oliwą z oliwek, jogurtem i jajkiem. Dodajemy trochę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste. Jeśli będzie zbyt suche można dodać odrobinę wody lub mleka, jeśli klei się do rąk - dodajemy trochę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę albo do podwojenia objętości.
Blaszki do pieczenia smarujemy tłuszczem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC wraz z blaszką do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na placek grubości 5 mm o kształcie kropli lub owalu.
Układamy na rozgrzanej blaszce i pieczemy około 4 minut.
Po upieczeniu posypujemy posiekanym czosnkiem i smarujemy roztopionym masłem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz