Składniki (ok. 6 porcji):
- amarantus 120 gram
- bulion warzywny (marchewka, seler, pietruszka, por) - 4 litry (później będziemy potrzebować 1,5 litra)
- pieczarki - 500 gram
- pomidory - 300 gram
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Z marchewki, selera, pietruszki, pora przygotowujemy bulion warzywny. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa. Odlewamy 1,5 litra.
Ziarno amarantusa podgrzewamy na sucho w garnku (uważaj, żeby go nie przypalić), następnie zalewamy bulionem, gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ziarna napęczniały.
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pieczarki i pomidory. Dusimy na małym ogniu około 15 - 20 minut. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.
Do amarantusa dodajemy pieczarki i pomidory. Jeśli jest za gęste możemy użyć trochę pozostałego bulionu (używamy tyle, aż osiągniemy pożądaną konsystencję). Chwilę gotujemy.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz