czwartek, 9 października 2014

Amarantus z pieczarkami

Amarantus zawiera pięciokrotnie więcej żelaza niż szpinak lub pszenica. Jest cennym źródłem białka - lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Wyróżnia się niezwykle drobną frakcji skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi zawartej w kukurydzy. 




Składniki (ok. 6 porcji):

- amarantus 120 gram
- bulion warzywny (marchewka, seler, pietruszka, por) - 4 litry (później będziemy potrzebować 1,5 litra)
- pieczarki - 500 gram
- pomidory - 300 gram
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- masło 
- sól 
- pieprz

Przygotowanie:

Z marchewki, selera, pietruszki, pora przygotowujemy bulion warzywny. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa. Odlewamy 1,5 litra.

Ziarno amarantusa podgrzewamy na sucho w garnku (uważaj, żeby go nie przypalić), następnie zalewamy bulionem, gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce, aby ziarna napęczniały.

Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pieczarki i pomidory. Dusimy na małym ogniu około 15 - 20 minut. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem.

Do amarantusa dodajemy pieczarki i pomidory. Jeśli jest za gęste możemy użyć trochę pozostałego bulionu (używamy tyle, aż osiągniemy pożądaną konsystencję). Chwilę gotujemy.

Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz